Radja tipsar!

RSDA Nyheter

WELLness börjar på kontoret

Vi har pratat mycket om butiker och allmänna miljöer när det kommer till ljudsättning och ljudidentitet. Den här månaden slår vi ett slag för WELL-certifieringen och (positiva) ljud på kontoret. Vi har alla suttit i stela korridorer i väntan på vårt möte, trånga fikarum med pipande mikrovågsugnar längs väggarna och öppna kontorslandskap så högljudda att en ljuddämpande skärm känns som en klen tröst. Dåligt utformade kontor hänger med oss från förr, men vi ser hopp i nybyggnationer och den konstanta implementeringen av ljud på allt fler kontor runt om i världen.
Därför vill vi tipsa om tre zoner som gynnas av en bra ljudmiljö – och hur du enkelt applicerar dem på ditt kontor.

Entré/trapphus: Entréer och trapphus är det första mötet med er arbetsplats. Ett ypperligt tillfälle att sätta tonen och känslan för kommande arbetsdag. Musik i all ära, men här rör det sig om att fånga lyssnarens uppmärksamhet på bara några sekunder. Genom att använda soundscapes (ljudlandskap) eller instrumental musik kan du enkelt sätta önskad ton (upptempo eller avslappnat – eller varför inte en blandning av båda?) och få din lyssnare uppmärksam, utan att det blir för kort, intensivt eller repetitivt. Tänk på att ett av de bästa och mest hållbara ljudlandskap är det som passar lika naturligt i miljön som tapeten på väggen. Det är även ett effektivt sätt att maskera fula miljöljud skapad av mekanik och byggnaden i sig (hiss-ljud, eko, dörrar som stängs m.m.).

Lunchrummet: Lunchrummet är en plats som lätt kan upplevas som intensivt under de mest bemannade tiderna. Skippa radion även här. Fler röster skapar bara konkurrens bland samtalen som redan äger rum. Lägg istället fokus på att skapa en lugn och harmonisk omgivning som dina kollegor  kan landa i för att ta en paus. (Lugnt och harmoniskt är inte nödvändigtvis sövande. Här finns gott om utrymme för att blanda instrument, tempo och uttryck) Akustiken är viktig och undvik att enbart använda hårda material i er inredning. Bjud istället in med växter, tyger, eller varför inte snygga akustikplattor? ( Vi skvallrar gärna lite grann om vårt kommande samarbete som kombinerar snygga akustikplattor och osynliga högtalare i ett! (Sa någon framtiden?) Stay tuned!)

Toaletter & Kapprum: Toaletter och kapprum är ytor som ofta lämnas tysta och gömda. Men istället för att lämna området tyst i en annars livlig miljö – inkludera ytan så att kontoret blir en helhet. Här kan det passa bra med en schysst blandlista av ert eget val. Vad passar bättre än en peppande poplåt eller en soul:ig känsla innan du sätter dig vid skrivbordet och arbetar, eller packar ihop för dagen? Se dock till att ljudet inte läcker ut och tar över andra delar av kontoret och tänk på volymen. Less is more är tumregeln!

Vill ni veta mer om hur ni skapar en bra ljudmiljö på ert kontor?

Vi är alltid sugna på att prata ljud! Slå oss en signal på nr: +46 40 12 42 40 eller skicka oss ett mail på: Info@radja.se . Vi bjuder gärna på en kopp kaffe över ett samtal!

/ Izabell Martinsson, Music Curator